Oldalak

2015. november 17., kedd

Csokitorta abszolút kalória mentesen

Magamtól sosem jutott volna eszembe, hogy horgolt tortát készítsek, de megtalált egy ilyen kérés, én pedig izgalmasnak találtam a feladatot. Egy kapott kép alapján készítettem el az első "fonalsütimet", aminek (számomra) meglepő sikere lett Facebook oldalamon, így hamarosan folytatása is lett eme történetnek. 
És most megosztom Veletek, hogyan készítettem ezt a tortát, aminek két hatalmas előnye is van, nem hízlal és nem rontja a fogakat. :)Catania és Capri (Steinbach Wolle) fonalakból horgoltam 3-as, ill. 2,5-es tűkkel. Szükség van kétféle barnára, egy világosabb a tortaalaphoz, egy sötétebb a csoki bonbonokhoz, fehérre a tejszínhabrózsákhoz, vajszínűre a "krémhez" és végül piros színű fonalra a cseresznyéhez. A tortánkat merevíteni kell, amihez használhatunk kész dobozt is (mindenképpen perem nélkülit), vagy készíthetünk mi magunk is egyet kartonból. Én az utóbbi megoldást választottam, mert nem akartam megfelelő méretű papírdoboz után futkározni. :) Ebben az esetben érdemes a tortaalap horgolásával kezdeni, mert a merevítésül szolgáló doboz méreteit ehhez a kész horgoláshoz igazíthatjuk.

Tortaalap: először is horgolunk egy szép nagy kört egyráhajtásos pálcákkal (erp) a világosabb barnából. Akkora kört horgoljunk, amekkora tortát szeretnénk (én 24 cm átmérőjűt készítettem). Magic ringgel kezdünk, ebbe horgolunk 12 erp-t, aztán minden további sorban 12x szaporítunk. Elméletileg így szabályos kört kapunk, de nekem még sosem sikerült, mivel elég szorosan horgolok, így mindig trükközök kicsit, hogy a kör szépen kifeküdjön, és ne pöndörödjön fel a széle (túl kevés szaporítás), vagy ne hullámososdjon a széle (túl sok szaporítás).
Ha elértük a kellő méretet, jöhet a torta oldala. Itt már természetesen nem szaporítunk tovább, minden pálcába egy rövidpálcát (rp) horgolunk. A torta oldalának első sorát a a tető utolsó sorában sorakozó pálcák hátsó szálába öltsük! Pár sorral kevesebbre horgoljuk a torta oldalát, mint amekkorát tortát végleg szeretnénk, mert az aljára kerül még egy díszítő csík. 

Ha meghorgoltuk a tortaalapot, elkészítjük a merevítő dobozt. Erre a célra én egy vékonyabb fajta sörkartont találtam a legalkalmasabbnak, mert van tartása, de viszonylag hajlítható. Kivágunk egy kört és egy keskenyebb téglalapot, ami olyan hosszú legyen, mint a kör kerülete, és olyan széles, mint amilyen magas tortát szeretnénk. A doboz oldalát ragasztó pisztollyal ragasszuk a kör széléhez belülről, folyamatosan haladva, miközben ügyeljünk arra is, hogy ne legyen pereme a dobozunknak, majd ragasszuk össze a téglalap két végét is. És közben arra is nagyon figyeljünk, hogy ne égessük meg a kezünket a forró ragasztóval. :) Igen, tapasztalatból mondom... :))

Erre a szép alapra kell ráragasztani a horgolásunkat. Ehhez én kétoldalú ragasztó csíkokat használtam, mert tisztán lehet vele dolgozni. Beborítottam  a doboz tetejét ezekkel a csíkokkal, majd szépen óvatosan, belülről kifelé haladva rásimítottam a horgolt torta tetejét, majd az oldalát is, felülről lefelé haladva. Ekkor túl is vagyunk a dolog nehezebbik felén, elkezdhetjük horgolni a díszítő elemeket. :)

Csoki bonbonok: sötét barna fonalból és válthatunk 2,5-es tűre. Szabályos, kis gömböket horgolunk, amiket tömőanyaggal tömünk ki. Horgolásnál folyamatosan, spirálisan haladunk, nem zárjuk le az egyes sorokat.
1. sor: magic ringbe 6 rp
2. sor: minden pálcában szaporítunk [12 rp]
3. sor: minden 2. pálcában szap. [18 rp]
4. sor: minden 3. pálcában szap. [24 rp]
5-8. sor: 1 rp minden pálcába
9. sor: fogyasztás minden 2. pálca után [18 rp]
10. sor: fogy. minden pálca után [12 rp] Tömjük a golyót szép gömbölyűre a tömőanyaggal.
11. sor: minden két pálcát összehorgolunk [6 rp] majd zárjuk a sort (a fonalvéget átvezetjük minden pálca külső szálát, majd meghúzva a fonalvéget, összezárjuk a pálcákat).


A 24 cm-es tortához 8 db "csokigolyót" horgoltam.

"Habrózsák": fehér fonalból, 3-as, vagy 3,5-es tűvel, kicsit lazábban horgolva. Nagyon egyszerű, horgolunk egy hosszabb csíkot, amit aztán feltekerünk (de tulajdonképpen tekeredik magától) és összevarrunk. Kezdésnél hagyjunk hosszabb fonalvéget, mert onnan egyszerűbb lesz összevarrni a virág formát. 
Kezdés 47 láncszemmel, melyből az utolsó kettő sormagasításként szolgál, majd minden lsz-be horgolunk 2 erp-t. A kapott csíkot szépen feltekerjük, hogy kicsit kúpos formát kapjunk és pár öltéssel összevarrjuk, hogy ne essen szét a habrózsánk. :)Ilyen szépen tekeredik magától is. :)A habrózsából összesen 9 db készül, mert a torta közepén levő "mini cup cake" tetejére is teszünk egyet.  

Szegélydíszek: kicsit macerásabb és igen fonaligényes részlet, de nagyon szépen mutat a tortán. :) 4 db fonalszállal dolgozunk egyszerre 5-ös horgolótűvel, hogy a végeredmény valóban úgy nézzen ki, mint egy könnyű, habos, krémes dísz. :) Az ún. popcorn mintával készül ez a szegély, csak mindig visszaöltünk a láncszemsorba, hogy "elfeküdjenek" ezek a kis bogyóféleségek. A torta tetejére kicsit rövidebb szegélydísz kell majd, mint az aljára.
Tehát összefogjuk a 4 szál fonalat (2 sötétbarna, 1 világosbarna és a vajszínű szálat), majd olyan hosszú láncszemsort horgolunk, amely körbeéri a torta tetejét  (itt fontos, hogy a tortatető széléhez mérjük a láncszemsort és ne az oldalához). Hárommal osztható számú láncszemsort horgoljunk (inkább picit hosszabb legyen, mint rövidebb) + még 2 lsz sormagasításnak. Horgolunk 3 erp-t a tű felőli 3. lsz-be, majd kihúzzuk a hurokból a tűt, beleöltünk az első erp-be, és azon húzzuk át a 3. erp-nél maradt fonalhurkot. (Ha nem érthető, keressetek rá a "popcorn stich"-re, rengetek leírás, videó van róla. :) ) Ezután kihagyunk két lsz-et és a harmadikba kúszószemmel csatlakozunk. Ugyanide horgoljuk a következő "bogyót": 2 lsz, 3 erp, amiket az előbb leírt módon felül összekapcsolunk, újra kihagyunk két lsz-et és a harmadikba csatlakozunk kúszószemmel. Innentől pedig ugyanúgy haladunk a láncszemsor végéig.
A második szegélydísz a torta aljára fog kerülni, így azt ahhoz kell mérni.
Mini "cup cake" a torta közepén: sötétbarna fonalból, 2,5-es tűvel horgoljuk a kosárka részt. Rövidpálcákat horgolunk folyamatosan körbe, mint a golyóknál.
1. sor: magic ringbe 6 rp
2. sor: minden pálcában szaporítunk [12 rp]
3. sor: minden 2. pálcában szap. [18 rp]
4. sor: minden 3. pálcában szap. [24 rp]
5. sor: 1 rp minden pálca hátsó szálába [24 rp]
6. sor: minden 4. pálcában szap. [30 rp]
7-8. sor: 1 rp minden pálcába
9 sor: fogyasztunk minden 8. pálca után [27 rp]
10. sor: fogy. minden 7. pálca után [24 rp]
11. sor: fogy. minden 6. pálca után [21 rp]
Eldolgozzuk fonalvégeket, majd a kosárka peremét szépen behajtogatjuk középre a kép szerint, ide fogjuk beleragasztani a habrózsát.

Mini cseresznye: pici bogyót horgolunk piros fonalból 2,5-es tűvel, a nagyobb csokigolyók mintájára.
1. sor: magic ringbe 6 rp
2. sor: minden pálcában szaporítunk [12 rp]
3-4. sor: 1 rp minden pálcába
5. sor: minden két pálcát összehorgolunk [6 rp] Elvágjuk a fonalat, de hosszabb fonalvéget hagyunk, itt is összezárjuk az utolsó sort, majd láncszemekkel meghorgoljuk a cseresznye szárát, amit csomóval zárunk a végén. Összeragasztjuk mini sütink minden elemét.Nincs más hátra, mint hogy kidíszítsük a tortánkat. Minden elemet ragasztó pisztollyal rögzítsünk a helyére, mert az tart a legbiztosabban. 


Először a szígélydíszeket ragasszuk fel a helyükre.Végül minden részlet a helyére kerül. :)