Oldalak

2016. január 26., kedd

Valahol el kell kezdeni

Pár nappal ezelőtt egy kedves horgoló/blog társam, Anyahajó a Facebook oldalán megmutatta legelső horgolmányát, ami tíz évvel ezelőtt készült, így én is elkezdtem azon gondolkodni, hogyan is indult nálam ez a horgolási szenvedély. Szóval valamikor réges régen, egy messzi-messzi galaxisban... jaj, bocsánat ez nem az... :) Már egész kicsi koromtól mindig is horgolni akartam.... na jó, ez is túlzás. :)))) Tény, hogy mindig is szerettem rajzolni, alkotni, ez volt az első igazi önkifejező eszközöm. 
És hogy hogyan is került horgolótű a kezembe.... :) Volt nekem egy nénikém (már jónéhány éve nincs köztünk), aki a nagymamám húga volt. Csodálatosan ügyes kezei voltak, mindig is kézimunkázott, sőt tulajdonképpen ebből is élt, hiszen fiatalkorában kis kézimunka üzlete volt Újpesten, aztán pedig selyem lámpaernyőket varrt mesteri szinten. Emlékszem a "kukac és ferde rüssökre", ahogy azok készültek, hihetetlen precizitással és szeretettel. Nénikém lakása mindig tele volt kisebb-nagyobb lámpa vázakkal, rojtokkal, bársonyszalagokkal, anyagdarabokkal és a műselyemből kiszabaduló szálakkal. De természetesen a kézimunka minden területén tudott alkotni, nemcsak varrni, de gobleint hímezni, kötni, horgolni is tudott, és a házában nem volt olyan négyzetméternyi terület, ahol ne jelent volna meg keze valamely alkotása. Nem állíthatnám, hogy nagymamám helyett nagymamám volt, de sok időt töltöttünk nála, így gyerekkorom meghatározó személyévé vált és biztos vagyok benne, hogy kézügyességünket valamelyik közös felmenőnktől hoztuk. Az első horgolótűmet pedig tőle örököltem. Egy fém, 2,0-es horgolótűt, amivel legelső horgolt darabomal elkészítettem. Mielőtt azonban horgólótű került volna a kezembe, kereszteszemes hímzéssel foglalkoztam sokat, nagyon szerettem azt a technikát is, majd egyszer megmutatom mi minden készült íly módon nálam.:) Szóval harmadik gyerkőc születése után, nagyjából öt évvel ezelőtt készítettem az első pálcákat, teljesen magamtól tanulva könyvekből és az internetről. Ennek köszönhető, hogy kicsit sajátosan fogom kezembe a horgolótűt, nem igazán a klasszkus módon horgolok, de nekem így kényelmes. :) 
És hogy mi volt az első horgolt darab? :) Kicsi, nyári sapi legkisebb csajszimnak, amit aztán "gyorsan" követett másik kettő, nehogy a nagyok megsértődjenek. :)))Pici leányzónak pici sapi. :))


Még most is őrizgetem őket, a többi horgolt kis holmival együtt, amiket lányaimnak készítettem, hátha majd egyszer sok-sok év múlva az ő lánykáik is hordani fogják. :)))