Oldalak

2016. szeptember 22., csütörtök

Dorka Baba evolúciója

Erikával, a Gombolyag Magazin megálmodójával már régebben beszélgettünk róla, hogy jó lenne az újságba egy öltöztethetős baba, ami aztán állandó szereplőként minden számban új ruhácskát kapna. Végül enyém lett a megtiszteltetés, hogy ezt a babát megtervezhettem, elkészíthettem. Bevallom töredelmesen, hogy ennyit még nem dolgoztam egy mintán sem, mint Dorka Babáén. :-) Végül négy variáció született, mindegyik csak kicsivel különbözve az előzőtől. 
Egyeskénél picit rövideknek találtam a végtagokat, és eszembe jutott, hogy ha már bugyi van rajta, akkor kellene zokni is - így született meg Ketteske.
Ketteske már jobban tetszett, de akkor elkezdtem elkészíteni a haját. Döbbenettel vettem észre, hogy majdnem egy teljes, 10 dkg-os gombolyag a fejére került, ami természetesen nem volt annyira jó ötlet részemről. A baba nyaka ugyanis nem bírta ezt a súlyt, mondjuk ez abszolút érthető is, és teljesen hátrabicsaklott. Kezdődött újra az agyalás, próbáltam varrással és plusz tömőanyaggal megerősíteni a nyakat, ami valamelyest működött is, de mondanom se kell, hogy nem a legesztétikusabb megoldás volt. Nagy levegő, újra kezdtem a horgolást előről - következett Hármaska.
Hármaska már majdnem minden tekintetben tökéletes volt, kicsit szélesebb nyakat horgoltam neki, a hajhoz pedig igyekeztem viszonylag könnyű fonalat választani. Minden nagyon szép volt és jó, amikor is elkezdtem a cipőcske mintáját írni, és rájöttem, hogy az eredeti lábfej megoldás nem az igazi, mert nem tud a baba sehogysem megállni a lábán, és a cipő sem passzol annyira.  Ettől a felfedezéstől nem lettem túl boldog, de mivel irritáló maximalizmussal vert meg a sors, nem volt mit tenni, a lábon is változtatni kellett - és végre elkészült Négyeske.
Négyeskével együtt pedig megszületett a mintaleírás is, aztán lezajlott a tesztelés, elkészültek a képek, és Dorka baba ott szerepel a Gombolyag Magazin legújabb számában, ami nekem hatalmas öröm. :-) Már tudom, hogy Négyeskén mit javítanék, de szerencsére azok már csak tényleg apróságok, és újrahorgolás nélkül megoldhatók. :-) 

A díszes társaság még egyben:


Egyeskének itt még nem készült el a ruhája, de Ketteskét már nagyon várta leendő tulajdonosa, akit nem várathattam tovább. :-)

De itt még nem ért véget teljesen a babák története, mert mit is kezdjek négy, majdnem egyforma babával, akik nem is mind tökéletesek. Négyeske sorsa már megpecsételődött, mert ő lesz a modell a különböző ruhaszettekhez, így ő az enyém, de akkor is maradt még három. Természetesen a gyerkőceim kunyizása ismét sikeresnek bizonyult, mert ővék lett Egyeske, akinek aztán "kénytelen" voltam valami ruhafélét is horgolni, mert az itthoni babaruha készlet egyetlen darabja sem volt elég megfelelő lányaim szerint. :-)
Maradék Cotton Gold fonalakból készült az alapruha és a cipők, Bellából pedig a többi kiegészítő. Ez a ruhaösszeállítás most a szívem csücske, szeretem minden darabját. :-)

Dorka Baba 1.1:


Kendővel és kendő nélkül. :-)Masnis kis cipőcskék.A szoknya buggyos alsónadrágot rejt. A ruhatár darabjai, csak a kötényke hiányzik. :-)

Ketteske az egyik szomszéd kislány tulajdonába került, aki hatalmas Harry Potter rajongó, és ahogy meglátta a világosszőke hajzuhataggal rendelkező babát, rögtön Luna Lovegood-ot látta benne (ha valaki nem ismerné, ő Harry egyik különc és folyton álmodozó évfolyamtársa). Annyira helyes volt, ahogy a babát szeretgette, hogy nem volt kérdés, ővé lett Ketteske. Egyet kértem csak a leányzótól, hogy tervezze meg a baba ruháját, mert én annyira nem voltam képben Lunát illetően. Kaptam is egy szép rajzot, és tőlem telhetően megpróbáltam az elképzeléseket megvalósítani. 

Dorka Baba 1.2:


Ez volt a terv. :-)És így sikerült megvalósítani. :-)


  
Külön részletfotókra nem nagyon volt időm, mert szegény kislány így is nagyon sokat várt Lunára, nem akartam még tovább húzni az időt. De az biztos, hogy Ketteske nagyon jó helyre került, és ki tudja, talán egyszer kap maljd egy talárt is. :-)

Hármaska sorsa még nem rendeződött, egyenlőre a szekrényben pihen, talán majd jelentkezik érte valaki. :-) Az ő ruhái már teljesen megegyeznek a magazinban megjelenttel, csak más színűek. 

Dorka Baba 1.3:


Szeretem mézszínű haját. :-)


És végül Négyeske, aki a magazinba is bekerült.

Dorka Baba 1.4: 


Kicsit nagyobbra kell a szem íriszét hímezni, akkor kevésbé lesz csodálkozó tekintete Dorkának. :-)A lányaim nagyon szeretnek a Dorka Babájukkal játszani. És ahány játék, annyi szerep jut Dorkának is: lehet királylány, tündér, bátor varázslótanonc, anyuka kicsi gyereke, akadályokat lekűzdő óvódás, kitartó kisiskolás, stb. Csak gyerekeink és a saját fantáziánkon múlik, hogy mit varázsolunk Dorka Babából. :-) 
Mindenkinek nagyon jó horgolást kívánok, aki elkészíti Dorka babát csemetéjének, unokájának!! :-)