Oldalak

2017. március 3., péntek

Tavasz van

A természet idén kicsit nehezebben tér magához a tél okozta sokkból, de azért vannak már bíztató jelek. Tudom, hogy még csak március eleje van, nem vagyunk még semmiről sem lemaradva, de azért mégis vágyom már nagyon a langyos tavaszi szellőre, a simogató napfényre és a színekre. Langyos szellő egyenlőre csak akkor éri az arcomat, ha bekapcsolom a hajszárítót, a Napot hol látjuk, hol nem, viszont színekkel megtölthetjük a lakást, erre való a felhalmozott fonalkészlet, amit dobozokban őrizgetünk. Mert valljuk be őszintén, akit beszippant a horgolás, kötés, világa, az előbb utóbb fonalfüggővé válik, és ahhoz a bizonyos rágcsálóhoz hasonlóan boldogan ül felhalmozott fonalkészletei tetején. :)) Es ez olyan jó.... 
De nagyon elkanyarodtam eredeti témámtól, ami tulajdonképpen egy kis horgolt lakásdekoráció lenne, hogy a tavasz hangulatát becsempésszük a lakóterünkbe. Egy virágfüzérrel, és egy virágos koszorúval készültem idén. A füzért eredetieg csak fotózási kelléknek szántam, hogy kicsit feldobjam az állatkás képeket, de aztán megtetszett az ötlet és többet is készíttettem belőle. Került közéspő  lánykám osztálytermébe is, de ilyen füzér díszíti a lányok szobájának ajtaját is, azt fogom majd ebben a bejegyzésben bemutatni. És idén is készültem virágkoszorúval, ami teljesen más lett, mint az eddigiek, de nekem nagyon tetszik. Mindkettőről elmesélem, hogyan készültek.

Virágfüzér:Bármilyen fonalból elkészíthető a hozzá ajánlott tűvel. A képen látható füzér Scheepjes Catona fonalból készült, 2,5 mm-es tűvel. 

Rövidítések: lsz=láncszem, rp=rövidpálca, fp=félpálca, erp=egyráhajtásos pálca, köv.=következő

Elkészítés: először elkészítjük zöld fonalból a leveles indát, majd erre ragasztjuk/varrjuk a pici virágokat. Az indához először horgolunk 25 lsz-et. 1 rp a tű felöli második lsz-be, 1 fp a köv. lsz-be, 1-1 erp a köv. 4 lsz-be, 1 fp a köv. lsz-be, 2 rp a köv. lsz-be, a láncszemsor fölött horgolunk még ugyanide 2 rp-t a lsz másik szálába öltve, majd a lsz-ek másik oldalán folytatjuk a horgolást az eddigi pálcákkal szemben. 1 fp a köv. lsz-be, 1-1 erp a köv. 4 lsz-be, 1 fp a köv. lsz-be, 1 rp az utolsó lsz-be a másik mellé, 2 lsz és kúszószemmel zárjuk a sort. Hogy visszajussunk a lsz-es részhez, a levél közepén, a pálcák közé kúszószemeket horgolunk, amíg elérjük a levél végén lévő rp-ket. Ott a középsőbe öltve tudjuk tovább horgolni a lsz-es részt. Újabb 25 lsz és készülhet a következő levél. 
Virágok: 6 rp "magic ring"-be zöld fonallal, kúszószemmel zárjuk a sort, csatlakozunk a színes fonallal. 3 lsz, majd ugyanoda ez első pálcába 3 erp, 3 lsz, majd kúszószemmel csatakozunk a a köv. pálcához. Itt is 3 lsz, 3 erp ugyanoda, ismét 3 lsz és kúszószemmel csatlakozunk a köv. pálcához. Ezt megismételjük a többi 4 sziromnál is. 


Rögzíthetjük a virágokat varrással és ragasztással is a füzérre. Én a lustábbak táborát gyarapítva ragasztópisztolyt használtam a virágok rögzítéséhez, de nem panaszkodtak. :)))
Már csak fel kell akasztani a kiválasztott helyre. Nálunk ez a gyerekszoba ajtaja lett. Ez az egyetlen pont, ahol nem látszik, mekkora hatalmas rendetlenség van odabent. :))A virágkoszorúm azért rendhagyó egy kicsit, mert bár szeretem a szivárványszínű holmikat, valahogy még sosem készítettem. Eredetileg most sem akartam, de nem nagyon tudtam eldönteni, hogy idén milyen színű díszt szeretnék a bejárati ajtóra, aztán a pamut fonalas dobozomra rátekintve ért a megvilágosodás, hogy ez alkalommal valami nagyon színeset készítek. Néhány évvel ezelőtt akadtam rá a Kifli és levendula nevű blogra, ami rögtön elbűvölt az egyszerű, de nagyon bájos dekorációival. Anno egy tavaszi ajtódíszt én is elkészítettem a blogról, és most valami ahhoz hasonlót szerettem volna, csak horgolt virágokkal.  Ehhez kerestem mintát, és szerencsére találtam is. Fontos volt, hogy a virágok térbeliek legyenek. Aztán összeválogattam a színeket, mindenféle maradékokat is felhasználva. A Fb-on már mutattam a virágokat és ott kérdezte is valaki, hogy milyen fonalat használtam, de legalább ötféle gyártótól vannak közte fonalak, és már nem is tudom pontosan mindegyikét, lévén maradékok. :)
Először meghorgoltam a virágokat, pontosan 32 darabot, 30 féle színből, 2,5 mm-es horgolótűvel. Aztán horgoltam pici leveleket is a fentebb leírtakhoz hasonlóan annyi különbséggel, hogy a másik végét nem keskenyítettem el a leveleknek, hanem végig erp-ket horgoltam, az utolsó lsz-be pedig 7 erp került.
A virágok mintáját ITT találjátok.
Kartonpapírból kivágtam egy 22 cm átmérőjű kört, aminek a közepéből kivágtam még egy kört 13 cm átmérővel. Ez lett a koszorúalap.
Szépen eligazgattam a virágokat és a leveleket az alapon, majd következhetett a ragasztás, természetesen ragasztópisztollyal. :) 
Végül kilyukasztottam a kartont és egy szalagot fűztem bele, hogy fel lehessen akasztani a koszorút. 
Igazi vidám ajtódísz lett a végeredmény. :)